I ett samhälle där personer vågar kliva ut ur garderoben har demokratin funnit en av sina grundstenar. Men vi ska givetvis inte tvinga människor att göra halt där. Det måste finnas en väg för hbt-personer från garderoben och vidare ut i ett socialt liv.

Känner du också av Trump-ångesten?

Den där krypande känslan av att allt håller på att gå åt skogen med demokratin. Att sanningar förvrängs till åsikter och att jämlika mänskliga rättigheter deformeras till vissas rättigheter och andras skyldigheter.

Om du gör det är det inte så konstigt. Det börjar nämligen dyka upp alltför många populister i politiken. Sådana som bara tänker på hur de ska kunna väcka uppmärksamhet för att skrämma väljarna till att stödja dem.

Den stora faran med populister är inte att de kan lura folk att tro på dumma idéer. Den stora faran är att en populist aldrig kommer arbeta för politiska kompromisser och samhällelig tolerans – kompromisser mellan svårförenliga intressen och tolerans för variationen i människors liv och läggningar.

Vi liberaler ser två viktiga vägar som vi tillsammans kan gå för att stoppa vår del av världen från att tas över av opinionsnycker på Twitter eller kortsiktig plånbokpolitik.

För det första handlar det om ett öppet samhälle. Just nu firar vi Pride i Skellefteå. Det är en glädjefest som visar att det finns många goda krafter som är beredda att se förbi åsiktsskillnader i småsaker för att skydda grundläggande mänskliga rättigheter.

DET GÅR ATT DRIVA BORT ÅNGESTEN SOM SKAPAS AV POPULISMENS FÖRENKLINGAR.

I ett samhälle där personer vågar kliva ut ur garderoben har demokratin funnit en av sina grundstenar. Men vi ska givetvis inte tvinga människor att göra halt där. Det måste finnas en väg för hbt-personer från garderoben och vidare ut i ett socialt liv.

Därför driver HBT-liberaler och Liberalerna i Skellefteå på i frågor om hbt-personers rättigheter. Det senaste året har vi krävt att kommunen hbt-diplomerar sina verksamheter, att omklädningsrum och toaletter i kommunala lokaler ska anpassas så att de passar alla och att föreningsbidrag endast ska betalas ut till föreningar som arbetar aktivt mot diskriminering.

Alldeles nyligen presenterade vi vårt förslag om en mångfaldsbonus i kommunens föreningsbidrag.

För det andra handlar det om själva politikerna. Vi liberaler anser att alla som får rösta också har något att bidra med som politiker. Ingen kan allt och det finns inte en människa som kan representera alla eller ha insikt i varje viktig samhällsfråga.

Därför genomför vi just nu öppna nomineringar i Västerbotten där du kan föreslå vem du anser borde ställa upp i valet och höja rösten i dina hjärtefrågor.

Det går att driva bort ångesten som skapas av populismens förenklingar.

Det vill vi göra tillsammans med dig genom att skapa ett öppet Skellefteå och en öppen politik.

Visst vill du vara med? Ta ett första steg och tåga med oss i Skellefteå Pride i morgon.

Andreas Westerberg
gruppledare för Liberalerna Skellefteå

Mats Nordström
förbundsordförande för HBT-liberaler

Publicerad i Norran 17-02-17