HBT-liberaler i Belgrad, Serbien 2015

För tredje gången reste HBT-liberaler representerade av Mats Nordström, Göran Stanton och Richard Brodd, med stöd av Karl Staff-fonden, till Belgrad i Serbien för att delta under Pride och för att träffa samarbetspartner. De två första gångerna vi var på plats 2012 och 2013 blev det aldrig någon parad då myndigheterna stoppade dessa. Här följer en sammanfattning av vårt program.  

Onsdag 16 september

Vi anlände till ett väldigt varmt Belgrad med temperaturer på över 35 grader. Vi var på ett seminarium med Peter Tatchell som är en brittisk HBT-aktivist och politiker som har varit aktiv sedan 80-talet.  Temat för hans seminarium handlade om likabehandling och hans erfarenhet som aktivist i över 40 år.Titeln var: Hate speech or fredom of speach?

Torsdag 17 september

På plats i Serbien ville vi se hur flyktingsituationen såg ut i Belgrad. Vi tog oss till området i närheten av centralstationen. I den lilla parken var det fullpackat med flyktingar. Många väldigt unga ensamma män, några som var i tonåren men också unga kvinnor med barn. Det såg ut som att det vara många som var där på egen hand och inte med hela sin familj. Det var hjärtskärande att se. Några tält var uppsatta men långt ifrån tillräckligt många för att räcka till alla flyktingar. En tank med vatten och några toaletter såg vi. Skräp och smuts överallt.  Polis fanns på plats och en ambulans. Hela platsen kändes kaotisk och oorganiserad.

Vi deltog under eftermiddagen på ett dialogsamtal, hos Civil Rights Defenders, med inbjudna hbt-aktivister bl.a. från balkanregionen. Civil Rights Defenders (tidigare Svenska Helsingforskommittén) är en internationell människorättsorganisation från Sverige som bildades 1982. Organisationen har arbetat aktivt i Serbien för hbt-rättigheter under många år.

Fredag 18 september

Vi lyssnade på en paneldebatt kring lagstiftningen för hbt-personer i Serbien. Den arrangerades av Liberal Democratic Party (LDP) och Human Rights Council (HRC). LDP är Serbiens liberala parti och är ett systerparti till Folkpartiet.  HRC, Rådet för mänskliga rättigheter bildades 2014 och arbetar med ett stort fokus på hbt-rättigheter. Rådet är en del av LDP.

På kvällen var vi på vernissage av en fotoutställning som Civil Rights Defenders hade organiserat med bilder av den kända fotografen Sever Zolak. Titeln på utställningen var ”Vi existerar”. Innehållet bestod av ämnen så som kön, könsroller, sexualitet, identitet och stereotyper i Serbien.

Lördag 19 september

Vi hade möte med LDP som representerades av Miloŝ Kuzmanović – internationell ungdomssekreterare – och Kenan Haidarević – director LDP som är närmaste medarbetare till partiledaren för LDP: Čedomir Jovanocić. Med på mötet var också Jelena Dubovi från HRC, Frank van Dalen, Nederländerna, som kommer från Liberal International, där han är ordförande för arbetsgruppen för hbt-rättigheter samt Ed Fordham, Storbritannien, som kommer från Liberal Democrats och är skribent och hbt-aktivist.

Vi hade också ett möte med HRC med Jelena Dubovi, Marko Zecevic, Mario Ribaric och Andja Petkovic. Även Frank van Dalen och Ed Fordham var med på samtalet.

Söndag 20 september

Jasenko Selimovic kom direkt från Bryssel till Belgrad för att delta i paraden. Om bara några dagar blir han officiellt ledamot i Europaparlamentet efter Marit Paulsen. För att komma till den flera kvarter avspärrade paradvägen blev vi inslussade av organisatörerna, fick ta på oss ett armband och passerade 3 olika passager med poliser. Siffran vi hörde på det antal poliser som bevakade var 7000. Kravallpoliser, civilpoliser, helikopter, drönare, även på taken fanns poliser. Vi som deltog var omkring 1000 personer. På plats träffade vi ordförande för Prideorganisationen Parada, Boban Stojanović, många andra aktivister samt ordförande för LDP Čedomir Jovanocić. Upplevelsen att tåga genom folktomma gator med kravallpoliser som enda åskådare kändes absurd.

Direkt efter paraden var vi inbjudna på mottagning av Goran Miletic, programledare på Civil Rights Defenders

Svenska Ambassaden har varit delaktig i flera år under paraden så även i år. Christer Asp, ambassadör och flera anställda på ambassaden gick med i paraden.  På residenset deltog vi på en mottagning där vi bland andra talade med Sveriges demokratiminister Alice Bah Kuhnke

I dialogen med Serberna vi träffade under veckan ställde vi frågan om de tycker att vårt deltagande på plats var meningsfullt. Svaret vi fick var att det gör en stor skillnad att vi finns på plats och deltar i samtal, att vi deltar i paraden, visar att vi stöder det arbete för HBT-personers rättigheter och mödosamma och hittills långsamma arbete med lagstiftning men framförallt att ändra de negativa attityder som finns i samhället. Ett annat stöd HRC efterfrågar är ekonomiskt stöd för att fortsätta sitt lobbyarbete och nå ut framförallt till delar ute på landsbygden i Serbien.  HBT-liberaler kommer att fortsätta vårt samarbete med HRC och LDP.