Ända sedan 1980 har HBT-liberaler funnits för att se till att Liberalerna fortsätter kampen för människors lika rättigheter. Vi vet att det behövs en modig liberal kraft mot homofobi, transfobi, moralism och könsrollsförtryck!


 

HBT-liberaler
HBT-liberaler
Godmorgon! Idag är det val till svenska kyrkan. Du röstar väl?
HBT-liberaler
HBT-liberaler
🏳️‍🌈🇦🇫 ÄNDRA LAGEN FÖR HBTQI-FLYKTINGAR 🇦🇫🏳️‍🌈

Nu skriver HBT-liberalers förbundsstyrelse i Tidningen NU om att situationen i Afghanistan är så pass allvarlig att Liberalerna omedelbart bör ta initiativ till en förändrad lagstiftning på området, liksom till ett uppdrag till Migrationsverket för att utreda och följa upp rättssäkerheten för HBTQI-flyktingar i Sverige.

Texten nedan:

”De kommer införa en ”bait, kill and dump”-policy. Det innebär att de lurar fram homo- och bisexuella män online eller på offentliga platser, varpå de tar dem till en avskild plats och dödar dem och dumpar deras kroppar.”

Så beskriver författaren Nemat Sadat, den förste afghanen att komma ut offentligt, situationen i Afghanistan efter talibanernas maktövertagande.

Talibanerna förväntas att införa sin extrema tolkning av Sharia-lagen i Afghanistan och försöka utrota alla som är homosexuella. Nu växer rädslan snabbt och kraftfullt bland HBTQI-befolkningen.

Svensk lagstiftning ger idag möjlighet till asyl med anledning av förföljelse och skyddsbehov på grund av sexuell läggning och könsidentitet. Dessvärre gör den praxis som utvecklats hos Migrationsverket och migrationsdomstolarna att skyddet kraftigt urholkats och att många personer med skyddsbehov inte får det skydd de är berättigade till, utan skickas tillbaka till förföljelse i sina hemländer.

I elva länder i världen är det dödsstraff för homosexuella handlingar. I ett 60-tal länder långa fängelsestraff. Situationen för hbtqi-personer är fruktansvärd i många länder med diskriminering, misshandel och förföljelse.

RFSL har gjort en rättsutredning där över 2 000 asylfall under perioden 2012 – 2020 granskats. Utredningen visar dessvärre stora brister i bedömningen av fallen. Det är uppenbart att den nuvarande lagstiftningen inte är tillräcklig för att ge hbtqi-flyktingar det skydd som de är berättigade till. Sverige utvisar fortfarande hbtqi-personer till länder där människor utsätts för grovt förtryck.

Liberalerna har en stolt historia när det kommer till att alltid stått längst fram för hbtqi-reformer och hbtqi-personers rättigheter. HBT-liberaler har stolt kunnat berätta om att partiet blivit utsett till Sveriges bästa parti för hbtqi-personer. Det vill vi kunna fortsätta med.

Situationen i Afghanistan är nu så pass allvarlig att Liberalerna omedelbart ta initiativ till en förändrad lagstiftning på området, liksom till ett uppdrag till Migrationsverket för att utreda och följa upp rättssäkerheten för HBTQI-flyktingar i Sverige.
HBT-liberaler
HBT-liberaler
🏳️‍🌈 TACK Barbro! 🏳️‍🌈

Idag är det på dagen 42 år sedan, den 29 augusti 1979, som Socialstyrelsens trappa ockuperades av protesterande som ville ta bort sjukdomsstämpeln för homosexuella.

Generaldirektör Barbro Westerholm mötte demonstranterna på trappan och resten är svensk hbtqi-historia. På mindre än tre månader togs sjukdomsklassningen bort. Ett beslut som betytt oerhört mycket för hbtqi-personer i Sverige.

Sedan dess har Barbro varit en riktig förebild för att driva igenom alla stora reformer för hbtqi-personer som riksdagsledamot för Liberalerna.

Tack för ditt viktiga arbete!
HBT-liberaler
HBT-liberaler
🏳️‍🌈🇭🇺🏳️‍🌈

I helgen medverkade HBT-liberaler på RFSL Ungdoms manifestation utanför Ungerns ambassad i Stockholm. Manifestationen var en del av en större internationell samordnad insats mot Ungerns nya antigay-lag.

Att förbjuda information om bland annat homosexualitet är ett så grovt övertramp för vad det öppna moderna samhället att vi måste ägna fullt fokus på detta.

🇪🇺EU måste nu göra mer. Unionen behöver sätta hårt mot hårt och stå upp för de europeiska värderingarna – även om det betyder att auktoritära stater får lämna unionen. Det blir alltmer självklart att det idag behövs en tydligare mekanism för att försvara mänskliga rättigheter inom unionen. Att ta emot pengar från EU ska heller aldrig gå att kombinera med hbtqi-fientliga lagar eller andra brott mot mänskliga rättigheter.
HBT-liberaler
HBT-liberaler
🏳️‍🌈WorldPride 2021! 🏳️‍🌈

I år står Malmö Pride, tillsammans med Happy Copenhagen, värdar för WorldPride & EuroGames. Såklart var Liberalerna Malmö med på invigningsparad!🌈

Evenemanget hålls både i Malmö och Köpenhamn 12 – 22 augusti och kommer bjuda på ett fullspäckat program med fester, musik, Youth Pride, konst och kultur!

Kärleken är fri!
❤🧡💛💚💙💜🤎🖤🤍
HBT-liberaler